Nanda Niemeijer is miMakker Nantje, contactclown voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Nanda Niemeijer is ook docent, cultureel antropoloog en dochter van een vader die leed aan vasculaire dementie.
Dementie en dan?
Toen mijn vader de diagnose ‘dementie’ kreeg, vroeg ik me af hoe ik contact met hem kon blijven maken. Als woorden steeds minder zouden zeggen, hoe kon ik dan met hem communiceren? In mijn zoektocht raakte ik geïnspireerd door het werk van miMakkers. De technieken van miMakkers hebben me geholpen om er te zijn voor hem. Mijn eigen verwachtingen los te laten en fijne momenten met hem te beleven. Niet als clown, maar gewoon als dochter. Ik ben dichterbij hem kunnen komen dan ik sinds mijn kindertijd geweest ben.
Kwaliteit van leven
De laatste maanden van zijn leven bracht mijn vader door in een verpleeghuis. Daar zag ik grote verschillen tussen hoe het personeel met hem omging. Hij ontspande van oprechte aandacht en zonk weg in apathie als er geen juiste aandacht voor hem was. Dit zag ik ook bij andere bewoners.
Later zag ik wat het bezoek van een miMakker doet met de sfeer in een huiskamer. Zelfs mensen die diep verzonken zijn in hun dementie, reageren op aanwezigheid van een miMakker. Dit heeft me ervan overtuigd dat contact mogelijk is met mensen met een ernstige vorm van dementie of een ernstige verstandelijke beperking. Aandacht en contact dragen bij aan de kwaliteit van leven.
Ruim twintig jaar ervaring met onderwijs en advies
Behalve miMakker ben ik ook docent, cultureel antropoloog en onderwijsontwikkelaar. Uiteraard beschik ik over de benodigde diploma’s zoals een lesbevoegdheid. En ik sta geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (zoek op NAN Niemeijer). In opdracht van gezondheidsorganisaties, opleidingsinstellingen, bedrijven, gemeentes en culturele instellingen, ontwikkel ik al ruim twintig jaar onderwijs, trainingen en lesmaterialen. Tevens geef ik workshops en trainingen aan scholieren, studenten en professionals, van jong tot oud. In mijn vrije tijd doe ik aan improvisatietheater en clownerie.
De ander verstaan
De antropoloog in mij is als de clown: ik stel ‘domme vragen’ en doe dingen die niet normaal zijn. Als buitenstaander in een vreemde (sub-)cultuur snap ik namelijk nog niet goed hoe ‘het moet’. Dit tot grote hilariteit van de mensen om me heen. Als cultureel antropoloog probeer ik een samenleving te begrijpen met haar geschreven en ongeschreven wetten. Ik probeer tussen de regels door te lezen en te horen wat er niet gezegd wordt. Als miMakker probeer ik een individu te begrijpen. Ook zonder gebruik van taal probeer ik de ander te verstaan.
Daarom ben ik miMakker geworden
In miMakker ‘Nantje’, komen al mijn vaardigheden, opleidingen en ambities samen. Vol passie zet ik mij in voor een groep mensen die de regie op hun leven kwijtraakt of nooit gehad heeft. Waarom ik dat doe? Omdat iedereen het verdient om gehoord of gezien te worden. Het raakt me wanneer de mens achter de ziekte of beperking vergeten wordt.
Wil je meer over mij weten?
Wil je meer weten over mijn opleidingen en werkervaring, kijk dan ook eens op mijn linkedInprofiel. Of neem contact op als er nog vragen zijn.
Als je meer wilt weten over mijn werk als miMakker, kijk dan ook eens bij miMakker & contactclown of de miMakkusmethode.
Of bekijk de onderstaande krantenartikelen en het artikel van 20 september 2017 in het Eindhovens Dagblad digitaal.