Wat is de miMakkusmethode?
Mensen met dementie of een verstandelijke beperking kunnen hun wensen niet altijd goed aangeven. Daarom werk ik vanuit de miMakkusmethode. De miMakker is een clown en de rode neus is een hulpmiddel om op een andere manier contact te maken dan we gewend zijn. Vaak non-verbaal, vanuit rust en respect, gericht op de behoeftes van de ander en met de regie zoveel mogelijk bij de ander.
De miMakkusmethode gaat uit van een gelijkwaardige benadering van de mens met dementie of een verstandelijke beperking. Uitgangspunt is dat contact maken een basisbehoefte is van iedereen en bijdraagt aan het welzijn en de kwaliteit van leven.
De clown in al zijn openheid en onhandigheid zet de ander in zijn kracht en laat de regie bij de ander. Vaak wordt iemand met een verstandelijke beperking of dementie geconfronteerd met wat hij niet (meer) kan. De miMakker gaat uit van wat wél kan. Niemand faalt. Er hoeft niets en er mag veel. De beleving en het welzijn van de ander staan centraal. De miMakkusmethode past daarom goed bij belevingsgerichte zorg.
De miMakkusmethode biedt een visie op zorg, waarbij de observaties en ervaringen van de miMakker onderdeel uitmaken van het zorgplan. Als miMakker kan ik meer bieden dan een leuke middag (of ochtend). Door mee te gaan in de beleving van uw cliënt of dierbare, ontdek ik soms dingen die anders over het hoofd gezien worden. Daardoor kan ik advies geven over de omgang met uw dierbare of cliënt. Meer leest u hierover bij ‘Advies en training‘. Wilt u meer weten over de miMakkusmethode, kijk dan eens bij Stichting miMakkus.
In ‘zorgexpertisehuis Liduina’ in Boxtel (zorggroep Elde), werkt het voltallig personeel met de miMakkusmethode. Alle medewerkers worden getraind in het afstemmen van hun eigen gedrag op de bewoners. Hoe kom je een ruimte binnen? Hoe ga je weg? Hoe vraag je iemand te gaan zitten zonder woorden te gebruiken? Hoe geef je iemand eten? Met andere woorden: hoe stem je dagelijkse handelingen en verzorging af op de cliënt? De beleving en behoefte van de cliënt staan daarbij centraal.
Volgens bezoekers heerst er in het verpleeghuis een ‘serene rust’. Onderzoek laat zien dat de medewerkerstevredenheid hoog is. Sinds er met de miMakkusmethode gewerkt wordt, is het ziekteverzuim afgenomen. Bovendien laten bewoners minder probleemgedrag zien. Medicijngebruik is zelfs gedaald (minder gebruik van psychofarmaca). Vrijheidsbeperkende maatregelen worden minder toegepast.
Liduina behoort tot de top drie van best presterende verpleeghuizen in Nederland. Financieel is het een gezonde organisatie en door de daling van ziekteverzuim en medicijngebruik, nemen de kosten af.
Zorggroep Elde is beloond met een gouden PREZO-keurmerk. Dit is een keurmerk voor zorgorganisaties die professionele zorg van hoge kwaliteit bieden, gecombineerd met hoge cliënttevredenheid.
‘Een mens wil gehoord en gezien worden, anders zinkt hij weg in eenzaamheid en apathie.’